כיצד ניתן להתגבר על הפחד ממתקפת טילים

כיצד ניתן להתגבר על הפחד ממתקפות טילים מאיראן

דרכי התמודדות ושינוי גישה 

במציאות הביטחונית המורכבת של מדינת ישראל, איום הטילים מאיראן, מהווה מקור לחרדה קיומית עבור רבים. תחושת חוסר הוודאות, רעשי האזעקה, הריצה למרחב המוגן והדים הנשמעים סביב יוצרים תגובה נפשית עזה, שגם אחרי שהסכנה חולפת ממשיכה להדהד בגוף ובנפש. דבר ראשון אנחנו רוצים להבין את מקור הפחד. הפחד הוא תגובה טבעית ומועילה של הגוף למצבי סכנה. הוא נועד לשמור עלינו. כששומעים אזעקה או פיצוץ, 

הגוף מגיב באדרנלין, דופק מואץ ולעיתים גם שיתוק זמני. זה לא מעיד על חולשה, אלא על מערבת עצבים שפועלת כראוי. ההבנה הזאת היא צעד ראשון לשחרור מבושה או אשמה, רגשות שמגבירים את החרדה. 

אנו רוצים להרגיע את הגוף בזמן אמת. נעשה את זה באמצעות נשימות מודעות. ניקח נשימה עמוקה ואיטית דך האף והוצאה איטית מהפה במשך כמה שניות. זה עוזר לאזן את מערכת העצבים. מומלץ לנסות את שיטת 4-7-8 שהיא שיטת נשימות, שבה השאיפה תארך 4 שניות, החזקת האוויר ל – 7 שניות ונשיפה 8 שניות. זה ממלא את הגוף בחמצן יותר ממה שהגוף רגיל, כך שהוא מרגיש טוב יותר מלפני זה.

 מי שהפחד ממש משתלט עליו וגורם לו לאבד קשר עם הסביבה, ישתמש בשיטה של קרקוע גופני. ניגע בחפצים בסביבה. ניגע ברצפה, קיר, בגדים. נמנה חמישה דברים שאנו רואים, ארבע שאנו נוגעים בהם, שלוש שאנו שומעים, שנים שאנו מריחים ואחד שאנו טועמים. זוהי שיטת 1-2-3-4-5 לקרקוע בחוש בהווה. 

נשתמש במוזיקה או הסחת דעת במקלט. נאזין למוזיקה מרגיעה או לפודקאסט מעצים. נשמור על שיח נעים עם הסובבים אם אפשר, חיבור אנושי מפחית חרדה. נשנה גישה. נראה במקלט לא רק מחסה, אלא מקום של שליטה. במקום לחוש כלואים, ננסה לתפוס את הריצה לממ"ד או למקלט כפעולה אקטיבית של שמירה עצמית. 

כל פעם שאנו נכנסים למרחב המוגן, אנו מנצחים את הפחד, לא נכנעים לו. הכנה מראש מקנה לנו ביטחון. נכין "ערכת חירום" עם מים, חטיפים, משחקים לילדים, מטען נייד, אוזניות. כשיש מוכנות, יש שליטה וכשיש שליטה – הפחד קטן. נשתף את הרגשות שלנו. לא נתמודד עימם לבד. נדבר עם בני משפחה, חברים או אנשי מקצוע. נשתף מה שאנו מרגישים. גם שיחה עם שכן במקלט יכולה לעזור לפרוק את המתח. אם הפחד אינו עובר גם זמן רב אחרי האירוע, אם יש קשיים בשינה, סיוטים, חוסר תיאבון, ריחוק חברתי או חרדה תמידית – אלו סימנים שלא חובה להתמודד איתם לבד. פסיכולוגים, קווי סיוע נפשי יכולים לעשות שינוי משמעותי. 

הפחד ממתקפת טילים הוא תגובה נורמלית לאיום ממשי. עם זאת, באמצאות תרגולים פשוטים, שינוי גישה והכנה מראש ניתן להחזיר לעצמנו תחושת שליטה, גם כשמסביב נשמעים הדי פיצוצים. נזכור: אנחנו לא לבד, כל צעד קטן שאנו עושים להרגעה – הוא מעשה אמיץ.


בברכה

א. מיכל תבל

מאמנת, מרצה, מדריכה

בקרו באתר הבית 

www.michaltevel.co.il