איך לנקות פירות וירקות מריסוסים ושאר מזיקין?

איך לנקות פירות וירקות מריסוסים ושאר מזיקין? 

זוהי שאלה חשובה מאוד לבריאות! בעוד שאי אפשר להסיר 100% מכל שאריות הריסוסים והחומרים, בהחלט יש דרכים יעילות לצמצם אותם באופן משמעותי. הנה הגישות המומלצות: דבר ראשון והכי פשוט, שכולם מן הסתם עושים, זה שטיפה במים זורמים (אמנם שיטה בסיסית אך חשובה ביותר).  כמו כן חשוב לשפשף בעדינות את הפירות והירוקת בעלי הקליפה חלקה (כמו עגבניות, תפוחים, פלפלים) תוך כדי שטיפה. עברו על הירקות והפירות עם קליפה קשה או מחוספסת (כמו תפוחי אדמה, מלונים, גזר, מלפפונים) והשתמשו במברשת ירקות נקיה כדי לקרצץ בעדינות את הקליפה. עבור ירקות עלים (כמו חסר, כרוב) הסירו את העלים החיצונים ושטפו כל עלה בנפרד תחת מים זורמים. 

פירות עדינים כמו תותים, פטל או אוכמניות יש לשטוף בעדינות רבה יותר. הניחו אותם במסננת ושטפו בעדינות תחת מים זורמים תוך כדי סיבוב המסננת.  הימנעו מהשרייה ארוכה מדי, מכיוון שהם סופגים מים ויכולים להיהרס. מים זורמים מסירים ביעילות לכלוך, חיידקים ואת רוב שאריות הריסוסים, שנמצאות על פני השטח. שטיפה עם תמיסה סודה לשתייה יכולה להיות יעילה במיוחד בהסרת שאריות חומרי הדברה מסוימים, יותר ממים בלבד. 

איך עושים את זה? ממלאים קערה גדולה במים קרים. מוסיפים כפית אחת של סודה לשתייה לכל 2 כוסות מים (או כף אחת של סודה לשתייה לכל ליטר מים). משרים את הפירות והירקות בתמיסה למשך 12-15 דקות. (יש הטוענים שגם 2 דקות מספיקות לחלק מהחומרים. הקפידו לערבב או להזיז את הפירות/ירקות מדי פעם כדי שהתמיסה תגיע לכל השטח. לאחר מכן, שטפו היטב במים זורמים, כדי להסיר את שאריות הסודה לשתייה והכימיקלים שהשתחררו. סודה לשתייה יוצרת סביבה בסיסית (אלקלית), מסייעת בפירוק כימי של חלק מחומרי ההדברה הנפוצים.

גם חומץ נחשב לחומר יעיל להסרת חלק מחומרי ההדברה והחיידקים. איך עושים את זה? ממלאים קערה גדולה במים. מוסיפים חלק אחד של חומר (לבן או אחר) לארבע חלקי מים (לדוגמה, כוס חומץ לארבע כוסות מים, או לפי אינטואיציה. הרו את הפירות והירקות בתמיסה למך 10-15 דקות. טפו היטב במים זורמים לאחר כן, כדי להימנע מכל טעם לוואי. חומץ הוא חומר חומצי, שעוזר לפרק חלק מהכימיקלים וגם משמש כחומר אנטי-בקטריאלי. 

למה זה עובד? חומץ הוא חומר חומצי שעוזר לפרק חלק מהכימיקלים וגם משמש כחומר אנטי-בקטריאלי. הדרך היעילה ביותר לחומרים חודרניים היא קילוף. עבור פירות וירקות, שניתן לקלף (כמו תפוחים, מלפפונים, גזר, תפוחי אדמה) קילוף הקליפה הוא דרך יעילה ביותר להסיר חומרי הדברה. החיסרון בשיטה זו היא שקילוף יכול להסיר גם ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים רבים שנמצאים בקליפה. אף שיטה אינה 100%. 

חשוב להבין ום שיטה לא תסיר לגמרי שאריות ריסוסים, במיוחד אם הם חודרניים ונספגו בתוך הפרי/ירק. רצוי להימנע מסבון או חומרי ניקוי מסחריים לירקות. חומרי ניקוי כלים או חומרי ניקוי מסחריים עלולים להיספג ולגרום לבליעה של כימיקלים אינם מיועדים למאכל, או להאיר טעם לוואי. תמיד שטפו את הפירות והירקות לפני אתם חותכים אותם. אחרת, חיידקים או חומרים על פני הטח יכולים לעבור לסכין או למשטח החיתוך ומשם לחלקים הפנימיים של הפרי/ירק. לאחר השטיפה יבשו את הפירות והירקות בעזרת נייר סופג או מייבש חסה. זה עוזר להסיר חיידקים שנותרו ומונע קלקול. רכישת פירות וירקות אורגניים יכולה להפחית משמעותית את החשיפה לחומרי הדברה סינתטיים, אם כי גם אותם מומלץ לשטוף היטב כדי להסיר לכלוך וחיידקים.

בברכה,

מיכל תבל 

אימונים + הרצאות + קורסים

www.michaltevel.co.il